De Zingende Brug

De Zingende Brug


Een vurig liefdesliedje uit Andalusië, een swingende spiritual, een bruiloftslied uit Kosovo, een Pools wiegeliedje, een kinderliedje in het Zulu, een pittige Engelse catch, een Sefardisch lied, een Vlaams minneliedje, een Grieks vissersliedje, een liedje uit de bergen van Peru, een...


Voel je je stembanden kriebelen bij zoveel muzikale en culturele verscheidenheid? Dan ben je bij De Zingende Brug aan het goeie adres!

Even een voorsmaakje?


Kókkina chíli ('Rode lippen kuste ik' een liefdeslied uit Griekenland)


Sednav da veceram (een traditionele liefdesverklaring uit Macedonië)


Shosholoza (gumboot-dans en Zoeloe-roep van de mijnwerkers uit Zimbabwe in de goudmijnen van Zuid-Afrika)

Wie zijn we?


De Zingende Brug is een open vereniging die de volksliedtraditie levend houdt en iedereen van harte verwelkomt die daarmee wil kennismaken. De meeste liederen uit onze verzameling staan in een Europese taal en worden ook steeds in hun oorspronkelijke taal gezongen. Hiermee zetten we het werk voort waarmee de Weense filoloog Sepp Gregor (1903-1987) in 1949 in Duitsland (Essen) begonnen is: over de breuklijnen binnen Europa heen bruggen slaan via het lied. In onze tijd zijn bruggen nodig tussen alle werelddelen, daarom lassen we ook meer en meer niet-Europese volksliederen in. Ook interessante hedendaagse liederen die gemeengoed werden komen aan bod.


Wat doen we?


Uiteraard redden we met liederen de wereld niet, maar het blijft bijzonder boeiend om dit fantastische erfgoed te verkennen en, naast al de contrasten tussen de volksliederen, vele overeenkomsten te ontdekken. Zo leren we de cultuur en de geaardheid van een volk, een regio of een tijdsperiode kennen. Er wordt per lied evenveel aandacht besteed aan de melodie als aan de tekst en de symboliek.


Waar en wanneer zingen we?


De Zingende Brug is geen koor, maar eerder een permanent zangatelier dat georganiseerd wordt volgens verschillende formules. De Zingende Brug denkt niet in termen van repetities of concerten, iedereen komt zo vaak het hem/haar past. Er zijn maandelijkse zangavonden in Brussel. Jaarlijks is er een zangweekend, een zomerzangweek, en geregeld een buitenlandse reis waarbij we bewust contact zoeken met de bakermat van de liederen. Plaats en data: zie onder 'activiteiten'.


Nog vragen? veerle@dezingendebrug.be